Στο κατώφλι της νέας χιλιετίας είναι επιτακτική η ανάγκη διατύπωσης ενός απελευθερωτικού προτάγματος,που δεν μπορεί να έχει σήμερα άλλο στόχο από την ισοκατανομή δύναμης μεταξύ των πολιτών σε όλα τα επίπεδα,δηλαδή την περιεκτική δημοκρατία.Την άμεση δημοκρατία σε οικονομικό,κοινωνικό και οικολογικό επίπεδο.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΡΟΣΑΤΟ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΣΤΟ ΔΡΟΣΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ

Στο πλαίσιο των ενημερωτικών εκδηλώσεων που διοργανώνει η Οικοκοινωνική Δράση Ν. Κιλκίς, με θέμα τις επιπτώσεις από την εξόρυξη -μεταλλουργία χρυσού, πραγματοποιήθηκε  στις 19 Φεβρουαρίου  ομιλία-συζήτηση, σε καφενείο του Δροσάτου. Στο κατάμεστο από κόσμο χώρο οι ομιλητές από τις περιοχές Μεγάλης Παναγιάς και Ιερισσού Χαλκιδικής περιέγραψαν διεξοδικά τους κινδύνους  και την καταστροφή που θα επιφέρει στην περιοχή τους, η εξόρυξη που επιδιώκει η εταιρία ''Ελληνικός Χρυσός" και τόνισαν την απόφαση των κατοίκων να αντισταθούν για να ακυρώσουν αυτές τις δραστηριότητες που θα προκαλέσει μη αναστρέψιμη καταστροφή σε όλη την περιοχή της Β.Α. Χαλκιδικής. Η χρήση του άκρως τοξικού κυανίου στη μεταλλουργία χρυσού, θα δημιουργήσει φράγματα εκατομμυρίων κυβικών τοξικών τελμάτων, με κίνδυνο να επαναληφθούν οι καταστροφές στην περιοχή Στρατωνίου όταν σπάσαν τα φράγματα και κοκκίνισε ο Στρυμονικός κόλπος. Η όξινη απορροή, από τον τεράστιο όγκο στείρων  και η ποσότητα του αρσενικού που εμπεριέχονται σ΄ αυτά, θα αχρηστεύσουν τα υπόγεια νερά της περιοχής και θα υποβαθμιστούν ανεπανόρθωτα οι άλλες δραστηριότητες γεωργία, κτηνοτροφία, τουρισμός. 
Οι ομιλητές επεσήμαναν ότι και τα μεταλλεύματα στο Κιλκίς έχουν την ίδια σύσταση με αυτά της Β.Α. Χαλκιδικής, δηλαδή μεικτά θειούχα και πιθανή εξόρυξή τους, θα προκαλέσει παρόμοιες με εκεί ζημιές στο περιβάλλον. Προέτρεψαν τους κατοίκους να αντισταθούν σε μια τέτοια προοπτική  για την περιοχή. Διαφωτιστική ήταν η μαρτυρία για τον ρόλο των εταιριών και τις μεθοδεύσεις των κυβερνήσεων όπως η παραχώρηση τεράστιων περιοχών σε εξευτελιστικές τιμές. Για την αλλαγή νομοθεσίας  το λεγόμενο, fast truck που παρακάμπτει την γνωμοδότηση τοπικών φορέων και τοπικών κοινωνιών και αγνοεί παλαιότερους περιβαλλοντικούς περιορισμούς, έγινε ενημέρωση από μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Οικολογίας του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Επίσης προβλήθηκαν αποσπάσματα από την ταινία "Κυνήγι θησαυρού", που πραγματεύεται τους αγώνες των Χαλκιδικιωτών ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Στην εκδήλωση συμμετείχαν: η Πρωτοβουλία ενάντια στις βλαπτικότητες από την Μ. Παναγιά, η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Σταγείρου - Ακάνθου, και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κιλκίς.  Από μέρους της Οικοκοινωνικής Δράσης Ν. Κιλκίς τονίστηκε η ανάγκη σύστασης μετώπου ενάντια στα μεταλλεία, για την αποτροπή μιας τέτοιας καταστροφικής δραστηριότητας. Οι ενημερωτικές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στη Γάβρα, στις 12 Μαρτίου στις 5.30 μ.μ. στο χώρο του Συλλόγου.

ΟΙΚΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Ν.ΚΙΛΚΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου